Brännskadan

Sommaren 2009 råkade jag ut för en sak som har begränsat mitt liv under många år efter.

Jag hade ont i mitt knä och smorde mig med en antiinflammatorisk gel från apoteket som heter Zon Gel. Använde den endast en vecka för jag tyckte inte att det hjälpte. Misstaget jag gjorde var att jag satt i solen dagen efter att jag slutat med den. Om ni använt den så vet ni att när man ska tvätta av den så känns det svårt att få bort allt. Tydligen hade jag rester kvar som triggade huden lite… Några dagar senare började jag få utslag på knäet som till en början liknade nässelutslag. De kliade jättemycket. De blev större och blev till små blåsor. Blåsorna blev större och klådan helt vidrig. Åkte till Vårdcentralen och fick nån salva jag skulle smörja på och medicin för klådan. Men det hjälpte inte. Det spred sig och även händerna började få utslag. Efter en veckas hjälp på Vårdcentralen, där de till slut behandlade det som en brännskada och plastade in det, så trodde jag att jag skulle förlora förståndet helt. Klådan var intensiv! Hade inte sovit på en vecka. Spridningen var enorm och till slut fick de skicka mig till Hudakuten i Lund.

Där konstaterades att det var en kemisk brännskada. Jag hade fått en fototoxisk reaktion av Zon Gel och det satt i mitt blodomlopp. När Vårdcentralen plastade in det, så gjorde det saken ännu värre, för det kokte liksom inifrån. Jag fick omgående en riktig hästdos med kortison och somnade direkt på britsen….

Veckorna som följde var hemska. Fick badda alla blåsor flera gånger om dagen med nåt illaluktande som skulle torka ut blåsorna. Det skulle smörjas ofta, gick på väldigt höga doser kortison och klådstillande medicin. Mycket lugnande blev det också för klådan var jäklig oavsett medicinmängd…

Jag kunde inte vistas i solen alls för då blev det värre. När det äntligen började bli sårskorpor efter alla blåsor så övergick givetvis klådan i smärta istället när huden blev krisp. Jag fick klä mig som Michael Jackson, heltäckande mundering, plus hatt och bomullsvantar. Inte en solstrimma fick träffa min hud! Jag glömde ju givetvis strumpor i sandalerna en sen eftermiddag när jag skulle hämta dottern på dagis. För vem vill inte ha strumpor i sandalerna minsann?! Vad blev resultatet? Jo, där solen träffat fötterna blev det genast små kliande blåsor. Kände paniken komma… Och ilskan! Man trodde ju aldrig att man skulle bli normal igen…..

Tyvärr blev det jobbigt många somrar, jag har väl i princip inte börjat tåla solen förrän 2016, i små doser, med hög solskyddsfaktor givetvis… Det enda positiva är väl då att varken mygg eller knott har kalasat på mig heller. Fick faktiskt hela två myggbett och några knottbett sommaren 2017. Så jag är nog snart frisk dock…

Under sommaren 2019 har jag vistats en hel del i solen med hög solskyddsfaktor och det gick bra! Kunde även åka till stranden några timmar och bada i havet. Det var ju längesen sist! Så det tog väl ca 10 år innan jag blev ”frisk”. Måste ju alltid vara försiktig ändå, men behöver inte vara rädd för solens strålar längre!

%d bloggare gillar detta: