Mat & Hälsa

Jag var på ett mycket spännande och inspirerande föredrag i Malmö tisdagen 2 april 2019. Det handlar om hur mat kan läka kroppen. Själv har jag haft problem med magkatarr från och till i många år, och nu efter att min pappa gick bort för snart ett år sedan, så har jag haft det värre. Försökt äta mild mat och käkat Omeprazol långa perioder, vilket gjort att slemhinnan i mage och tarm försämrats… Jag känner att detta kan bli min räddning! Hon tipsade om kosttillskott och örttéer med läkande effekt. Jag har köpt hem rubbet och har börjat så smått att introducera det i min kost.

Jag uppdaterar här om hur det går!


Magkatarr är som ett skrubbsår i slemhinnan. Man behöver äta skonkost och tillföra vissa kosttillskott som kan bygga upp slemhinnan på nytt. Hon tipsade om fyra näringsämnen som hjälper till att bygga upp: Glutamin, Zink, A-vitamin och Klorofyll. Det finns även örter som man kan göra te på: Åkerfräken, Kamomill, Ringblomma och Läkemalva.

Om ni vill läsa mer om vad Ört- och näringsmedicinaren Ann-Louise har att erbjuda, så finns hon på http://www.botanikan.se

Det bjöds på glutenfri mat i pausen. Det var så gott! Tjejen som stod för maten har också en fin hemsida där hon skriver om glutenfri kost. Hon finns i Malmö och heter Marta Dell´Anna. Du kan läsa mer om henne på http://www.glutenfreemakers.se

15/10 2019

Nu har jag tagit mina tillskott och örter i ca 6 månader och det blir långsamt bättre. Har insett att det inte var någon vanlig magkatarr som gått överstyr med hjälp av för mycket Omeprazol… Besvären kan mer liknas vid det som kallas ”Funktionell dyspepsi”. Jag har en funktions-störning i mag- och tarmkanalen som gör att min kropp inte tar upp näringen jag stoppar i mig riktigt. Måste äta ofta för att inte blodsockret ska sjunka för lågt. Fortfarande väldigt snällt kryddad mat, inte socker och inte för mycket fett. Symptomen blir värre av oro och stress.

Många insikter har man fått under dessa månader! Jag har behandlat mig själv med Reiki varje dag sedan slutet av juni, vilket har hjälpt till att hålla mig på benen. Har även fått hjälp av en KBT-terapeut och en mycket duktig kvinna som heter Annelie Camrian som jobbar med tillämpad kinesiologi. Hon är även Lic. Stresscoach och livsstilskonsult. Jag unnar mig också Regndropps- och Hot stone-massage hos Ulrika Hedstigen i Hyllinge. Hjälpen kommer från många håll!

Min känsliga mage kan härledas långt bakåt i tiden till när jag upplevde ett känslomässigt trauma. Men jag fick aldrig rätt hjälp för att kunna bearbeta allt som hände. Då började problemen med min mage. Allt har byggts upp inombords och genom åren har magen alltid varit jobbig när jag utsatts för stress o.d. Då tolkade jag alltid det som magkatarr. Till sist kom kraschen i vintras, ett halvår efter min pappas bortgång. Jag sökte hjälp både av läkare och psykolog på Vårdcentralen, men de sa att det inte var normalt att sörja sin pappa så länge och skrev ut antidepressiv medicin (som jag aldrig hämtade ut). Psykologen kunde inte heller hjälpa mig. Han sa bara att jag skulle fortsätta med meditationer och mindfulness. Gick hos en av hans kolleger när pappa var sjuk och det hjälpte mig då. Men jag kände att detta satt djupare! Blev oerhört frustrerad och svor på att aldrig gå till en läkare igen… Magen blev sämre och inte förrän föredraget i Malmö den 2 april kände jag att jag började hamna på rätt spår! Magen har ju direkt kontakt med hjärnan och man kan bli riktigt sjuk av att ha en massa gammalt bakåt som man inte bearbetat. Har man även historik av att ha blivit sjuk av stress, så kan man hamna där jag är. Tack vare att jag nu fått rätt hjälp så vet jag att jag kommer att bli fri från det så småningom, men jag har lång väg kvar och jobbar hårt dagligen för att vända allt. Men med hjälp av mina tillskott, örter och olika behandlingar så kommer jag att vända och bli frisk från detta. Det tar tid att bygga upp magen igen och den ska lära sig att tolerera all sorts mat igen, dock med många justeringar i kosten.

Jag kan även tipsa om en fantastisk dokumentär som heter ”HEAL”. Den får verkligen igång tankarna…