Mat & Hälsa

Jag var på ett mycket spännande och inspirerande föredrag i Malmö tisdagen 2 april 2019. Det handlar om hur mat kan läka kroppen. Själv har jag haft problem med magkatarr från och till i många år, och nu efter att min pappa gick bort för snart ett år sedan, så har jag haft det värre. Försökt äta mild mat och käkat Omeprazol långa perioder, vilket gjort att slemhinnan i mage och tarm försämrats… Jag känner att detta kan bli min räddning! Hon tipsade om kosttillskott och örttéer med läkande effekt. Jag har köpt hem rubbet och har börjat så smått att introducera det i min kost.

Jag uppdaterar här om hur det går!


Magkatarr är som ett skrubbsår i slemhinnan. Man behöver äta skonkost och tillföra vissa kosttillskott som kan bygga upp slemhinnan på nytt. Hon tipsade om fyra näringsämnen som hjälper till att bygga upp: Glutamin, Zink, A-vitamin och Klorofyll. Det finns även örter som man kan göra te på: Åkerfräken, Kamomill, Ringblomma och Läkemalva.

Om ni vill läsa mer om vad Ört- och näringsmedicinaren Ann-Louise har att erbjuda, så finns hon på http://www.botanikan.se

Det bjöds på glutenfri mat i pausen. Det var så gott! Tjejen som stod för maten har också en fin hemsida där hon skriver om glutenfri kost. Hon finns i Malmö och heter Marta Dell´Anna. Du kan läsa mer om henne på http://www.glutenfreemakers.se

26/9 2021

Nu var det ju ett tag sedan som jag uppdaterade här! Det har hänt så mycket i min läkning nu! Jag mår alldeles förträffligt nu sedan jag läkt min kropp med den här kosten. Undviker fortfarande alla mejeriprodukter, använder endast smör att steka i emellanåt. Spannmål utesluter jag nästan helt, förutom att jag äter lite havregrynsgröt nån gång då och då. Försöker undvika vitt socker helt och hållet. Följer detta ungefär 80-20. Det innebär att jag äter lite bröd, unnar mig lite tårta ibland m.m. Min kropp klarar av att hantera det så länge jag inte äter det dagligen. Hittade till slut hårvårdsprodukter som är helt fritt från skadliga ämnen och som fungerar så bra i mitt hår! Nu när man levt såhär ett tag så har man hittat produkter som synkar med min filosofi! Underbart! Så himla tacksam att jag mötte Annelie och att jag gett mig all denna tiden för att läka. Livet är underbart!

9/12 2020

Tänkte göra en liten uppdatering om hälsoläget! Kosten har jag följt nu i mer än ett år. Helt mejerifritt, spannmålsfritt och fritt från vitt socker. Emellanåt äter man lite annorlunda för att man blir sugen och då känner jag ibland av halsbrännan igen, men det går över snabbt. Lättare om man äter borta att ta det 80/20 och sen återgå som vanligt igen. Vid mitt senaste besök hos Annelie för ett par veckor sedan, så gav det endast utslag på tungmetaller, och det härleder jag till ett tandläkarbesök där jag bytte en trasig amalgam-fyllning. Så från att ha haft väldigt många obalanser i min kropp efter min ”krasch”, så har jag nu med denna rena kosten och vissa tillskott läkt ut allt och håller endast på att balansera upp för tungmetallerna. Vid nästa besök ska vi checka exakt vilka det är. Sen var det ju det här med att sluta med schampo! Jag var ju helt inställd på att använda fast Aleppo-tvål (som innehåller olivolja och lagerbärsolja) istället för schampo och använda surskölj (äppelcidervinäger och vatten) som balsam. Hamnade dock på ett litet sidospår i en månad och provade balsammetoden först. Det gillade INTE min hårbotten! Så jag bytte till tvål och surskölj för ett par dagar sedan och VIPS! Mitt hår och hårbotten älskar det! Makalös volym och min hårbotten återhämtade sig i ett nafs. Och min lycka att ha kemikalie-bantat ännu fler produkter i duschen! Smörjer dessutom in mig med kokosolja när jag duschat och man får riktigt mjuk bebishud av det. Behövs inte varje dag heller då Aleppo-tvålen inte torkar ut huden alls. Vilken lycka! Det är fantastiskt att kunna läka sin kropp på det här viset! Immunförsvaret får en chans att jobba som det ska när man inte äter en massa socker, halvfabrikat, och gluten. Jag kan verkligen rekommendera att göra denna resa för din kropp kommer att tacka dig! Man får en massa energi och slipper blodsockerfall. Plus att man som grädde på moset kan bli av med både allergier och en del diagnoser. Om ni vill veta mer, kontakta mig gärna! Jag har en del kontakter och möjlighet att slussa dig vidare!

25/7 2020

Nu känner jag verkligen en stor förändring i min hälsa! Jag har ätit paleo- och rawfood-diet i mer än 8 månader. Halsbrännan märker jag av korta stunder ibland. Jag träffar Annelie ungefär varannan månad, då hon checkar av min kropp! Just nu har jag rensat ut allt i min kropp och har endast vanliga kosttillskott, vitaminer och mineraler. Känslan i kroppen är helt obeskrivlig! Känner mig såå ren inombords! Det har ju bidragit till att jag nu bytt ut alla hudkrämer till ansiktet och enbart använder oljor, både som rengöring och återfuktning! Istället för en massa uttorkande tvålar till kroppen, har jag hittat en sorts tvål som heter Aleppo-tvål. Helt fantastiskt för de som har olika hudbesvär. Den sorten jag har är med olivolja och lagerbärsolja. Man torkar inte ut huden alls utan den känns återfuktad direkt. Tvålen finns i både fast och flytande form. Jag håller även på att avgifta mitt hår från alla parabener och annat som finns i schampon som gör att hårbottnen torkar ut. Det är det som gör håret fett… För den som är nyfiken på det, googla på no poo! Jag försöker verkligen leva så giftfritt det går. Håller på att byta ut alla rengöringsmedel här hemma också! Precis börjat följa Ekotipset på Instagram! Såå mycket miljövänlig och värdefull information!

7/1 2020

Jag fick besök av Annelie i mitten av november 2019. Hon gjorde en behandling där hon gick in och frågade min kropp hur den mådde. Checkade av skelett, muskler, organ och körtlar. Hittade obalanser i mage och tunntarm givetvis, men även i Hypotalamus (som ju ser till att allt fungerar i kroppen, lite som chef över hela bygget). Inte undra på att ens gnista falnat… Med den informationen kunde hon sen fråga min kropp vilka tillskott den behöver. Dessa gick jag sedan in och beställde på en hemsida som heter http://www.vertenature.se. Dessutom strikt hållen diet för att läka min mage. Nu äter jag paleo-kost sedan 17/11 2019. Ingen processad mat alls och inga halvfabrikat. All mat lagad från grunden. Varken spannmål, mejeriprodukter eller någon form av socker är tillåtet. Antiinflammatorisk kost är ju väldigt hälsosam. För er som är intresserad av det, kan jag tipsa om en fantastisk bok som heter Hälsorevolutionen av Maria Borelius! Dessutom blir det ju lite raw-food! Massa ny spännande mat och mina smaklökar jublar!

Halsbrännan försvann ganska fort en längre period, men kommer och går ibland, då det är en lång läkningsfas. Jag känner ändå att det hjälper och har ätit såhär nu i drygt 7 veckor och mår bättre. Och sötsuget försvann! Dessutom extrakilon runt midjan försvann som en avlöning, när vanligt bröd på spannmål blev otillåtet. Nu har jag nått ner i samma vikt som jag hade för 13 år sedan, innan jag blev gravid. På den tiden när man var vältränad. Kroppen rensar ut gifter också med denna kosten. Fick en del konstiga utslag på huden i början, som kliade lite.

Jag känner mig piggare, har mer ork, och känner mig mycket ”renare” inombords!

Jag har även gått i KBT-terapi under hösten 2019. Problem med magen brukar kunna härledas till känslomässigt jobbiga saker man gått igenom. Det är full fokus på välmående!

15/10 2019

Nu har jag tagit mina tillskott och örter i ca 6 månader och det blir långsamt bättre. Har insett att det inte var någon vanlig magkatarr som gått överstyr med hjälp av för mycket Omeprazol… Besvären kan mer liknas vid det som kallas ”Funktionell dyspepsi”. Jag har en funktions-störning i mag- och tarmkanalen som gör att min kropp inte tar upp näringen jag stoppar i mig riktigt. Måste äta ofta för att inte blodsockret ska sjunka för lågt. Fortfarande väldigt snällt kryddad mat, inte socker och inte för mycket fett. Symptomen blir värre av oro och stress.

Många insikter har man fått under dessa månader! Jag har behandlat mig själv med Reiki varje dag sedan slutet av juni, vilket har hjälpt till att hålla mig på benen. Har även fått hjälp av en KBT-terapeut och en mycket duktig kvinna som heter Annelie Camrian som jobbar med tillämpad kinesiologi. Hon är även Lic. Stresscoach och livsstilskonsult. Jag unnar mig också Regndropps- och Hot stone-massage hos Ulrika Hedstigen i Hyllinge. Hjälpen kommer från många håll!

Min känsliga mage kan härledas långt bakåt i tiden till när jag upplevde ett känslomässigt trauma. Men jag fick aldrig rätt hjälp för att kunna bearbeta allt som hände. Då började problemen med min mage. Allt har byggts upp inombords och genom åren har magen alltid varit jobbig när jag utsatts för stress o.d. Då tolkade jag alltid det som magkatarr. Till sist kom kraschen i vintras, ett halvår efter min pappas bortgång. Jag sökte hjälp både av läkare och psykolog på Vårdcentralen, men de sa att det inte var normalt att sörja sin pappa så länge och skrev ut antidepressiv medicin (som jag aldrig hämtade ut). Psykologen kunde inte heller hjälpa mig. Han sa bara att jag skulle fortsätta med meditationer och mindfulness. Gick hos en av hans kolleger när pappa var sjuk och det hjälpte mig då. Men jag kände att detta satt djupare! Blev oerhört frustrerad och svor på att aldrig gå till en läkare igen… Magen blev sämre och inte förrän föredraget i Malmö den 2 april kände jag att jag började hamna på rätt spår! Magen har ju direkt kontakt med hjärnan och man kan bli riktigt sjuk av att ha en massa gammalt bakåt som man inte bearbetat. Har man även historik av att ha blivit sjuk av stress, så kan man hamna där jag är. Tack vare att jag nu fått rätt hjälp så vet jag att jag kommer att bli fri från det så småningom, men jag har lång väg kvar och jobbar hårt dagligen för att vända allt. Men med hjälp av mina tillskott, örter och olika behandlingar så kommer jag att vända och bli frisk från detta. Det tar tid att bygga upp magen igen och den ska lära sig att tolerera all sorts mat igen, dock med många justeringar i kosten.

Jag kan även tipsa om en fantastisk dokumentär som heter ”HEAL”. Den får verkligen igång tankarna…

%d bloggare gillar detta: